Veganskt protein för hundar

Hur får veganska hundar i sig protein?

Veganhundar och vegetariska hundar får i sig protein via proteinrika växter såsom grönsaker, baljväxter och spannmål. Vegetariska hundar kan även få i sig protein via exempelvis ägg och mejeriprodukter. Visste du att alla livsmedel innehåller protein (även grönsaker), mängden och smältbarheten kan dock skilja sig mycket åt mellan olika livsmedel.

Taurin är en aminosyra som är icke-essentiell för hundar. Det innebär att hundar själva kan tillverka aminosyran utan att behöva få i sig den via kosten. Det är dock vanligt att växtbaserade hundar har brist på taurin. Taurin tillverkas av två andra aminosyror, metionin och cystein, varav metionin är en essentiell aminosyra för hundar. För hundar behövs taurin för ögon, reproduktion, gallsyra (för fettsmältning) och för ett friskt hjärta. Dilaterad kardiomyopati (DCM) hos hundar och katter är associerad med otillräckliga taurinnivåer. Taurin förekommer naturligt i kött men upp till hälften av taurinet försvinner vid upphettning, därför brukar syntetiskt taurin tillsätts till köttfoder för att förhindra näringsbrist, och således även till veganskt foder.

L-karnitin är ytterligare en aminosyra som inte är essentiell, men som det finns risk för vegohundar att löpa brist av. L-karnitin tillverkas i njurarna av de två essentiella aminosyrorna metionin och lysin. L-karnitin hjälper till att förvandla fett till användbar energi och är nödvändig för optimalt hjärta, hjärna och muskelfunktion. Både taurin och l-karnitin finner du som växtbaserat protein i hundfoder.

Är växtbaserat protein bra för hundar?

Ja, växtbaserat protein är lika bra som animaliskt protein för hundar. Det går bra att ge enbart växtbaserat protein till hundar. Så länge kosten har den rätta balansen mellan tillgängliga aminosyror spelar det inte någon roll för hundens hälsa om proteinet kommer från vegetabiliska eller animaliska källor. Växtprotein för hundar innehåller alla de tio essentiella aminosyror hunden behöver, men grönsaker, baljväxter och spannmål behöver ofta kombineras för att ge hela spektrat av de essentiella aminosyrorna. Vegetabiliskt protein för hundar kan även vara mer svårsmälta, vilket gör att proteinupptaget minskar. Det kan därför vara bra att veta vilket biologiskt värde (BV) olika livsmedel har. Mer information om biologiskt värde (BV) finner du längre ner i artikeln.  

Vilket är det bästa växtbaserade proteinet för hundar?

En bra vegansk proteinkälla för hundar är sojabönor då soja är ett av få födoämnen från växtriket som har en komplett aminosyraprofil. Andra bra källor till köttfritt protein för hundar inkluderar kikärter, gröna ärtor, potatis, ris, linser, bönor och quinoa. Ärtprotein har ett högt proteininnehåll och innehåller alla de tio essentiella aminosyrorna, men då mängden metionin och cystein är låg räknas det ej som ett komplett protein. Det går dock bra att komplettera med till exempel ris som har ett högt innehåll av metionin och cystein. Baljväxter såsom ärtor, linser, kikärter och bönor, är fyllda med protein, fibrer, vitaminer och mineraler. De bidrar även med god smak och är långt mycket mer klimatmässigt hållbara än kött. Även svamp ger en god smak av umami (associeras vanligtvis med kött). Koji är ett komplett protein som tillhandahåller alla essentiella aminosyror, tillsammans med omega-fettsyror, matsmältningsförstärkande enzymer och probiotika för att stödja mag- och tarmbakterier och kan med fördel användas i foder till veganska hundar.

Några av de bästa veganska proteinerna för hundar är följande:

  • Sojabönor

  • Ärtor, linser, kikärtor och bönor

  • Koji och mycoprotein

  • Fullkorn t.ex vete, råg och ris

  • Quinoa och potatis

  • Tofu, tempeh och seitan

  • Mörkgröna grönsaker t.ex kål, spenat och broccoli

  • Jordnötter

  • Frön såsom chiafrön och linfrön

  • Näringsjäst / b-jäst

Vegan hund springer i grönt gräs, växtbaserat protein

Hur mycket protein behöver en hund? 

En vuxen hund behöver mellan 18-25 procent protein per dag och valpar cirka 29 procent protein per dag. Protein är en av de viktigaste delarna i en hunds diet. En vuxen hunds diet behöver bestå av minst 18 procent protein enligt The Association of American Feed Control Officials (AFFCO), för valpar och dräktiga hundar behöver minst 22,5 procent av dieten bestå av protein. Valpar, dräktiga och diande hundar behöver extra mycket protein för uppbyggnad av ny vävnad. Tillväxten kan avstanna om en växande valp inte får i sig tillräckligt med protein. En vanlig tumregel är att hunden ska få 2 gram protein per kilo idealisk kroppsvikt och dag. Det vill säga om en hund väger 15 kg bör den få i sig cirka 30 gram protein per dag. Om du funderar på vilken vegansk eller vegetariskt hundmat som hade passat dig och din hund bäst kan du kolla in vår artikel om vegansk hundmat. Där tar vi upp alla växtbaserade hundfoder som finns att köpa i Sverige för tillfället, och gör en grundlig jämförelse mellan dessa. Artikeln nämner även de viktigaste sakerna att tänka på vid val av ett veganskt eller vegetariskt hundfoder samt om en kan göra sin egna veganska hundmat.

Snabbfakta:

  • Vuxna hundar behöver mellan 18-25 procent protein per dag

  • Valpar och dräktiga hundar behöver mellan 22,5-29 procent protein per dag

  • Protein är en av de viktigaste delarna i en hunds diet

  • Hundar gynnas inte av ett för högt proteinintag

Ett annat sätt att ta reda på hur mycket protein en hund behöver per dag är att använda sig utav denna formel: 5 g råprotein x kg^0,75 kroppsvikt. 

Det resulterar i följande proteintabell:

Hur mycket protein behöver en hund

Visste du att: Vuxna människor behöver ungefär 1,1 gram protein per kilo idealisk kroppsvikt och dag. En katt behöver cirka 4 gram protein per kilo idealisk kroppsvikt och dag.

Kolla in European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) för att lära dig ännu mer om hundars proteinbehov och näringsguide. 

Varför behöver hundar protein?

Hundar behöver få i sig protein för att bland annat organ, muskler, ben, blod, immunsystem, päls och klor ska fungera optimalt. Förutom fett och kolhydrater är protein det näringsämne som kan ge energi till hunden. Protein behövs också vid nybildning av hundens celler då dessa ständigt byts ut i organ och vävnader, samt för underhåll och tillväxt av vävnaderna. Det är viktigt att hunden får i sig rätt mängd proteiner och att proteinet kan absorberas enkelt. Beroende på proteinkälla och matens tillredning kan upptagningsförmågan skilja sig åt. 

Snabbfakta:

  • Hundar behöver protein för att kroppen ska fungera optimalt, t.ex för organ, muskler, nybildning av celler, blod och immunsystemet.

  • Hundar har 10 essentiella aminosyror. Det innebär att aminosyran behöver intas via kosten.

  • Rätt mängd protein och proteinets smältbarhet är väsentligt för hundens hälsa.

  • Alla vegetabilier och animalier innehåller protein. Mängden och smältbarheten kan skilja sig åt.

Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Det finns ett flertal olika aminosyror och många av dem kan hunden tillverka själv, men tio av dem är essentiella. Det vill säga att hunden behöver få i sig aminosyran via kosten då hunden inte kan tillverka den själv. Det går att likna proteiner med ett långt pärlhalsband, där varje pärla är en aminosyra. I tunntarmen bryts kedjan ner till de aminosyror proteinet består av, för att sedan tas upp av kroppen. Proteiner kan användas till en mängd olika saker i kroppen, bland annat är många hormoner som till exempel insulin och glukagon proteiner som reglerar blodsockernivåerna i kroppen. För musklernas sammandragning används proteinerna aktin och myosin. Antikroppar som används av kroppens immunförsvar är proteiner. I blodet finns proteinerna hemoglobin som bär syre, retinolbindande protein som bär vitamin A och transferrin som bär järn.

Essentiella aminosyror för hundar är:

  1. Fenylalanin

  2. Histidin

  3. Isoleucin

  4. Leucin

  5. Lysin

  6. Metionin

  7. Treonin

  8. Tryptofan

  9. Valin

  10. Arginin

Många animalier har fullständiga aminosyraprofiler i önskvärd mängd. Detta innebär att de innehåller alla essentiella aminosyror i rätt koncentrationer, medan de flesta vegetabilier måste kombineras för att ge hela spektrumet av essentiella aminosyror.

Visste du att: De essentiella aminosyrorna för barn är desamma som för hundar. Vuxna människor har bara nio essentiella aminosyror (alla ovan förutom arginin).

Kan en hund få för mycket protein?

Ja, hundar kan få för mycket protein. Ett för högt proteinintag ger inga hälsofördelar utan kan istället vara skadligt, leda till uremi och svårigheter för njurarna att filtrera blodet från skadliga ämnen. Proteiner är till skillnad från kolhydrater och fetter inte en idealisk energikälla och överskott av protein kan lagras i kroppen som fett. Hundfoder med hög proteinhalt är ofta också kalorität, vilket kan vara en bidragande orsak till fetma. 

Soja veganskt protein för hundar

Hur tar hunden upp protein?

Hundar tar upp protein från kosten via tunntarmen. Hur mycket protein en hund kan ta upp beror bland annat på livsmedlets smältbarhet och proteinets kvalité. Olika livsmedel har olika grad av smältbarhet, även kallat för biologiskt värde (BV). Animalier såsom kött och ägg har generellt ett högt biologiskt värde vilket innebär att upptagningsförmågan av dessa proteiner är högre. Ett livsmedel kan därför ha ett högt proteininnehåll, men ett lågt biologiskt värde vilket skulle innebära att hunden bara kan tillgodogöra sig en liten del av proteinet. Ägg är i dessa avseendet en bra proteinkälla då den har ett biologiskt värde på 94% samt är ett komplett protein, det vill säga innehåller alla de tio essentiella aminosyrorna för hundar. För vegetariska hundar kan därför detta vara ett bra alternativ. Även sojabönor är ett komplett protein och har ett biologiskt värde på 96%. Ytterligare exempel på livsmedels biologiska värde är: quinoa 83%, ris 83%, tempeh 78%, nötkött 74% och tofu 64%.

Skriven av Ebba Hedlund

Föregående
Föregående

Veganskt kosttillskott till hundar

Nästa
Nästa

Kan en hund äta veganskt och vara hälsosam?