Veganskt kosttillskott till hundar

Följande artikel kommer ta upp de vanligaste frågorna kopplat till vegohundar och vilka näringsämnen de behöver för att må bra samt om kosttillskott är nödvändigt.

Det har kommit en hel del nya veganska och vegetariska hundfoder på senaste tiden. Om du funderar på vilket foder som hade passat dig och din hund bäst kan du läsa vår artikel om vegansk hundmat för att få en full jämförelse. Du får också tips på de viktigaste sakerna en bör hålla koll på när en väljer ett veganskt foder.

Behöver hundar som äter veganskt kosttillskott?

Ja, hundar som äter en vegansk diet behöver kosttillskott. Om du köper ett helfoder innehåller fodret alla de näringsämnen hunden behöver, således behöver inte fodret kompletteras med ytterligare kosttillskott. Vegetariska hundar kan också behöva kosttillskott, men de har lättare att få i sig alla vitaminer och näringsämnen via födan. Som alltid, oavsett val av diet, är det viktigt att kontrollera hundens hälsa och vara uppmärksam på förändringar i aktivitet, beteende och utseende. Om du funderar på att ge hunden hemlagad mat bör du kontrollera med en veterinär eller nutritionist för säkerställa att receptet innehåller alla nödvändiga vitaminer och näringsämnen hunden behöver. Det är inte att rekommendera att experimentera på egen hand med hundens mat då detta kan leda till allvarliga hälsoskador för hunden.

Vegan hund med banan, kosttillskott

Vilka kosttillskott behöver veganhundar?

Om hunden äter ett veganskt helfoder behöver den inte få extra kosttillskott då ett helfoder innehåller alla de näringsämnen hunden behöver. Det kan till och med vara skadligt att ge extra kosttillskott till en hund som inte behöver det. Kontrollera dock alltid fodrets innehåll och säkerställ att nivåerna av till exempel taurin, l-karnitin och vitamin B12 är i tillräcklig mängd då vegohundar kan ha svårt att få i sig dessa via vegetabilier. Kosttillskott för vegan hundar är inte aktuellt så länge hunden inte har någon form av näringsbrist. Det rekommenderas att hunden gör en hälsokontroll en eller två gånger per år hos veterinären vid en växtbaserad diet.

​​Vilka vitaminer behöver hundar få via kosten?

Hundar behöver få i sig en kombination av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer, mineraler och vatten för att må bra. Vissa av dessa näringsämnen är essentiella, vilket innebär att hunden inte kan tillverka dem själv och måste således få i sig dem via födan. Följande näringsämnen är viktiga för hunden att få i sig:

Protein: 10 aminosyror är essentiella för hundar. Resterande 13 aminosyror kan hunden tillverka själv. Vegetabiliskt protein finns i bland annat soja, ärtor, linser, bönor och spannmål. Läs här för att lära dig mer om hundars proteinbehov.

Kolhydrater: Kolhydrater används som energi till kroppen och är viktiga för mag- och tarmfunktionen hos hundar. Kolhydrater kommer från växter och innehåller:

  • Socker

  • Stärkelse

  • Fibrer

Fett: Fett är en viktig energikälla för hundar. Fleromättade fetter och fettsyror bidrar till välmående päls och hud samt viktiga funktioner i hjärta och hjärna. Transfetter och mättat fett bör undvikas då dessa kan ge hälsoskadliga effekter om de ges i för stor mängd. Några exempel på viktiga fetter för hundar är följande:

  • Linolsyra

  • Omega 3 fettsyra

  • Omega 6 fettsyra 

Dessa fetter går att finna i t.ex vegetabiliska oljor, chia- och linfrön, soja samt alger.

Vitaminer och mineraler: Vitaminer och mineraler är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. Bland annat för uppbyggnad av skelett, stärker immunförsvaret och hjälper till att läka sår. Vitamin C är till skillnad från oss människor inte en essentiell vitamin för hundar då vitaminet tillverkas naturligt i kroppen. Följande vitaminer och mineraler är viktiga att hunden får i sig via kosten:

  • Vitamin A (bl a. spenat, sötpotatis och morötter)

  • Vitamin D (bl a. svamp och kosttillskott)

  • Vitamin E (bl a. vegetabiliska oljor, vetegroddar, fröer och nötter)

  • Vitamin K (bl a. kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor) 

  • Vitamin B6 (bl a. näringsjäst/b-jäst, spannmål och potatis)

  • Vitamin B12 (bl a. kosttillskott)

  • Kalcium (bl a bladgrönsaker och nötter)

  • Fosfor (bl a. baljväxter såsom ärtor, bönor och linser)

Visste du att: Vitamin D3 framställs främst ur lanolin (fårull), vilket gör att produkten inte är vegansk. Kontrollera därför alltid innehållsförteckningen eller kontakta företaget om du vill vara säker på att produkten du tänkt köpa är vegansk. 

Vatten: En vuxen hunds kroppsvikt består av mer än hälften vatten. Vatten är livsviktigt för hundar och de kan till och med dö om de förlorar mer än 10% av vätskan i kroppen. Det är därför viktigt att hundar alltid har tillgång till rent vatten. Om du märker att hunden dricker för lite kan du utöka vätskeupptaget genom att blötlägga fodret eller ge blötfoder, detta är dock inte tillräckligt som enda vätskekälla.

Om du köper ett foder märkt som helfoder innehåller det alla de näringsämnen hunden behöver för att må bra, även veganska och vegetariska foder kan vara helfoder. 

Vegan hund äter banan, kosttillskott

Vilka vitaminer behöver veganhundar?

Vitaminer som veganska hundar behöver få i sig innefattar bland annat vitamin B12 och vitamin D. Det är extra viktigt att se till så att en vegansk hund får i sig alla de essentiella aminosyrorna (proteiner) samt taurin och l-karnitin, vitamin B12, vitamin D samt omega 3 och omega 6 fettsyror då dessa finns i en begränsad mängd eller inte alls i vegetabilier. Vitamin B12 finns exempelvis inte i några grödor och behöver tillsättas som kosttillskott.

Visste du att: Vitamin B12 tillverkas av mikroorganismer såsom bakterier. Vilt levande djur får i sig vitaminen via till exempel jord som fastnat på växterna och via bäcksvatten.

Vilka vitaminer har flest veganska hundar brist av?

Veganska hundar kan få brist på proteiner såsom essentiella aminosyror, taurin samt l-karnitin, vitaminerna B12 och D, fettsyrorna omega 3 och 6 samt kalcium. Om hunden får ett veganskt eller vegetariskt helfoder förses hela hundens näringsbehov. Växtbaserade hundar behöver inte tillskott av några näringsämnen utöver ett helfoder så länge hunden inte har någon näringsbrist. Årliga hälsokontroller hos veterinären är alltid att rekommendera oavsett val av diet.


Skriven av Ebba Hedlund

Föregående
Föregående

Top 10 Best Dog and Vegan Friendly Cafés in Stockholm

Nästa
Nästa

Veganskt protein för hundar